Användarfiender

Vi håller på att utvärdera mobiltelefoner. För ett tag sedan köpte jag in en hög nya, moderna mästerverk från flera av världens ledande tillverkare. Ni känner säkert igen anledningen – att ge säljare möjlighet att arbeta effektivt på fältet. Epost, presentationer, offerter och kundkontakter direkt i fickan, ni vet det gamla vanliga. Mobilerna är av olika snitt – deras enda riktigt gemensamma nämnare är ett fokus på affärsmän i farten.

Flera av dem har för stöd för wlan. Med fortsatt höga priser på 3G och internationell roaming borde det löna sig, resonerade vi. Teorin är busenkel: sitter man i en hotspot kan man koppla upp sig både snabbare och billigare än genom 3G-näten.

Men det var före.

Nu är det efteråt.

Efter ett antal timmars handbokstango och allmänt experimenterande har jag fått en högre vishet, en insikt värdig en helt egen ingenjörsdisciplin: de som har designat telefonen hatar användare. Möjligen kan jag sträcka mig till att de inte vet vad en användare är.

Några andra slutsatser är svåra att dra. Att ställa in det här tekniska miniatyrunderverket så att den väljer anslutning på ett någorlunda klyftigt sätt (= på egen hand) går inte. Faktum är att det verkar krävas nobelpriskompetens för att ställa in den alls – alternativt en högskoleexamen i avancerad orimlighet eller telepatisk direktförbindelse med designern.

Som skolad ingenjör har jag ändå gjort som man ska: jag började med att bortse från handboken och pilla på egen hand – att empiriskt helt lita till min talang och förmåga, allt enligt tesen snillen behöver ingen hjälp. Eftersom jag snabbt visade mig vara avsevärt dummare än den tilltänkta målgruppen fick jag svärande ta fram handboken i alla fall.

Då hade jag ändå ganska låga krav, tyckte jag – jag ville byta ringsignal. Jag sökte till slut på ordet "ringsignal", men döm om min förvåning; i en handbok till en mobiltelefon som kostar sex tusen kronor finns ordet inte.

Rent tekniskt verkar det vara lika illa inuti telefonen. Under det första dygnet har luren kraschat och fått startas om flera gånger så att den hittar näten (både blåtand och 3G).

I Lund finns miljoner högskolepoäng. Bara på mitt eget kontor samlar vi säkert mellan fyrtio tusen och femtio tusen av dem, men att ställa in den här telefonen är på gränsen till omöjligt, och frågorna hopar sig.

Hur långt ifrån användaren var ingenjören som kom på lösningen?

Varför har ingen testare stoppat eländet?

Hur ska vi få en säljare på fältet med ont om tid att greja med de här inställningarna fem gånger om dagen?

Glöm det. Det går inte.
blog comments powered by Disqus