Platser värda ett andra besök

Många är de platser på internet man bara besöker en gång. De allra flesta av världens hemsidor är nämligen ointressanta, både till utformning och innehåll - det är en sanning man upptäcker redan fem minuter in på en ny karriär som nätsurfare.

Just därför är den största utmaningen för den nya tidens globetrottrar att hitta vattenhålen på vägen: de platser man gärna återvänder till för att ta sig en andra titt. Platser man gör till sina för att återkomma till som en mer regelbunden gäst, kanske till och med som stammis.

Detta är naturligtvis också många hemsidors mål i livet: att bli det nav kring vilket allt roterar.

Postnet - ett svenskt exempel
För tillfället gör posten en satsning att nå denna avundsvärda navposition i svenskt nätliv. Från sin hemmabas postnet erbjuder man en serie tjänster efter amerikansk modell - ett ambitiöst försök att vara så heltäckande att surfare inte bara ska passera hemsidorna.

Tvärtom försöker posten locka locka kunder att återkomma genom att arrangera regelbundna live-intervjuer med större och mindre kändisar. Besökare får också en uppsättning väderprognoser (från femdygnsprogonser till satellitbilder) för enskilda, svenska städer.

Andra saker som ska locka är läkarkonsultation per epost, direktshopping via internet och en internetskola (gratis) för nybörjare. De som vill söka sig vidare ut i världen erbjuds dessutom direktlänkar till flera av Internets allra bästa sökmotorer, från Lycos och OpenText till Webcrawler.

Det som slutligen gör postens hemsidor till Sveriges just nu kanske intressantaste är att man arbetar med att överföra Lycos stora sökdatabas till svenska förhållanden. Det kommer att ge svenska nätbesökare snabb tillgång till en av världens största adressböcker för internet.

Someone to watch...
Men låt oss nu säga att det inte räcker med postens hemsida. Låt oss säga att man vill hitta sina egna perfekta hemsidor - vad ska man då göra?

Det första är egentligen att regelbundet besöka någon som bevakar nätlivet åt en - till exempel den elektroniska upplagan av någon datortidning. På det viset får man veta det mesta som rör sig under elektrontäcket - allt från nya program till inläggen i den globala censurdiskussionen om internet.

Som tur är finns en del utomordentliga nätpublikationer, som sköter denna bevakning åt oss som inte har lika mycket tumme med branschens alla facktermer och snabba förändringar.

Hjälpmedel och tid!
Sökandet efter internets versioner av Eldorado tar sig sedan sitt arbetsammaste uttryck: adresserna måste samlas in.

Detta är dessvärre inte gjort i en handvändning; att bara lära sig navigera (till skillnad från att driva runt) i datorevigheten kräver att man känner (och utnyttjar) de hjälpmedel som står till buds.

De många gånger enda verktygen i jakten på användbara adresser, är den växande skaran kostnadsfria sökmotorer (exempelvis postens Lycos) som indexerar interets sidor. Att utnyttja dessa behöver inte vara svårt: man skriver vad man letar efter och får (i bästa fall) en användbar adress i retur.

Inte bara hur - vad?
Så återstår då att veta vad man ska leta efter - vilka platser man vill besöka regelbundet.

Som vanligt när det gäller internet är det i princip bara fantasin som sätter gränserna för ens framgång - förutsatt att man har samma fantasi som minst en till på klotet - och att denna andra har gjort en hemsida med det man vill ha.

Ett tips i sammanhanget är att välja en sökmotor och bekanta sig väl med den - lär man sig utnyttja alla finesser kan man slippa leta igenom tusentals skräpadresser.

Vad man letar efter
När man så har hittat sin lykta i datormörkret återstår det stora arbetet - att ta farväl av familj och vänner för att ge sig ut på elektronböljan den färgsprakande. Som en nya tidens Columbus tvingas man upptäcka det mesta själv. Belöningen är i bästa fall en fantastisk uppsättning adresser att använda i evig tid.

För de flesta av oss handlar det emellertid om att fortsätta snubbla över livets gåvor - om vi alls upptäcker dem.

Några adresser att börja stambesöka
http://www.torget.se/home/ (Postens hemsida med svenskt och blandat.)

http://www.postnet.se/sista_minuten/ (Sistaminutenresor - informationen kommer hit innan den trycks.)

http://www.yahoo.com/headlines/current/news/ (Världsnyheter från Reuter.)

http://american.recordings.com/wwwofmusic/ubl.html (En lista på all världens musikartister.)

http://www.ari.net/se/ (Hemsidan berättar vilken musik som liknar din favoritmusik.)

http://jg.cso.uiuc.edu/pg/ (Hämta hem böcker, pjäser och poem som inte längre skyddas av copyright.)

http://www.flashback.se/ (Svensk undergroundtidning med ocensurerade obsceniteter och uppfriskande uppkäftighet.)

http://uk.imdb.com/ (Internets egen filmdatabas med information om det mesta i filmväg)

http://directory.ausys.se/ecatalog/search.htm (Sök efter specifika epostadresser i Sverige och världen.)

http://www.postnet.se/internet/SuperSearch.htm (Nå flera söksystem samtidigt - även storkanoner som AltaVista, Lycos, Opentext och Webcrawler.)

http://www.cnet.com/ (Datapublikation med finfin bevakning av nätet.)

http://www.zdnet.com/home/filters/main.html (En samling av flera datortidningars nätpublikationer, där man kan få en personliga nyhetssida ihopsatt.)

http://www.gamesdomain.com/ (Spel, spel, spel, spel, spel!)