Nätkrösusarna...

För gemene man blir Internet och world wide web lätt en företeelse att associera med utgifter. Telefonräkningen ökar, man börjar kanske snabbt önska sig en ny dator och samtidigt försöker program i ständigt nya versioner göra sig oumbärliga.

Dessutom hemsöks nätet just nu av den kanske första kommersiellt framgångsrika vågen av bannerreklam (de avlånga reklambilder som ofta syns överst på sidor). Efter att i flera år ha varit ett ekonomiskt svart hål för investerarna, börjar dessa nu se ljuset i slutet av tunneln - som en förhoppning om att skördetiden har kommit. Alla planterade pengar, tekniska innovationer och förverkligade framtidsvisioner ska slutligen betala sig.

Vi giriga
Detta gäller emellertid inte oss användare. Tillsammans med de storbetalande företagen är vi fortfarande de mjölkkossor som möjliggör det digitala kalaset - både tack vare vårt intresse och våra (ännu i och för sig ganska försumbara) pengabidrag. I ljuset av den högst mänskliga allmängirighet vi alla i någon mån besitter, blir det naturligt att ställa följande fråga: vad ger det mig?

Vad får jag tillbaka - bortsett från tillgång till information bortom drömmarnas mångfald, fantasier i klasar och en kommunikationskanal som spöar det mesta i fråga om lättillgänglighet, snabbhet och nåbarhet?

Kondenserat till ett kortare format lyder frågan: när kommer jag att tjäna pengar på nätet?

Svaret kanske inte hoppar ur skärmen på en gång, men i någon mån finns det faktiskt ett svar - åtminstone för en del av oss och åtminstone om vi med tjäna pengar menar spara pengar.

Som ni ser är invändningarna fortfarande ganska stora. Samtidigt är poängen att det ser ut att röra på sig. Nätet har blivit mer kundorienterat, om ni så vill.

Stegen mot rikedom?
Vi är långt ifrån ett land bortom sladden där vi alla blir stormrika bara genom att visa oss. Vad vi få nöja oss med medan vi väntar är i stället en blandning av utbuden från de företag som utnyttjar webben som fyndmarknadsplats och de privatpersoner som drivs av en icke-kommersiell lust att förmedla chanser och möjligheter.

Ett nystartat försök att skapa en annorlunda och rikstäckande marknadsplats står Auktion Online för. På sin marknadsplats samlar de nya saker som bjuds ut till högstbjudande; alla saker ska säljas - har man tur kan man med andra ord fynda. Ett likadant projekt har för övrigt Helsingborgs Dagblad precis genomfört, fast i mer lokal skala.

Den mindre kommersiella scenen är fortfarande lämnad åt engagerade privatpersoner, men kan likväl bidra med nyttiga tips, t.ex. i form av recensioner och noggranna genomgångar av landets second hand-butiker.

RIIIIK, men när?
När blir vi då rika på nätet?

Tyvärr inte än. Vad som emellertid ser ut att hända är att en hel del metoder för handel förbättras, förenklas och i viss mån också förbilligas. Ett exempel är att landets troligen billigaste skivaffärer, som sedan ett antal år funnits i Göteborg, nu tack vare nätet faktiskt är tillgängliga för oss vanliga dödliga icke-Kal.

Även om vi alltså inte hittar en kruka guld vid varje digital regnbåges slut, kan vi i alla fall se spåren av guldsand. Det gör oss inte rika, men jakten blir i alla fall mer intressant :-)

Adresser
http://www.auktiononline.se/ (Auktioner på nätet. Bjud på nya saker; ofta säljs flera varor av samma sort - högsta bud får saken.)

http://hem1.passagen.se/begagnat (Webbplats för dem som är intresserade av second handkläder och liknande. Man får till och med tips om en del fynd. Helsingborgslistan är underuppbyggnad.)

http://204.254.71.206/swissquery.cfm (Har du eller dina släktingar haft pengar i schweisiska banker - pengar på konton som spärrades under andra världskriget? Sök och se!)

http://www.aktieframjandet.se/ (Aktiefrämjandets webbplats innehåller bland annat en aktieskola. Lär dig bli rik via aktier!)

http://www.skivhugget.se/ (Köp skivor över nätet; sortimentet är stort och priserna göteborgska.)