Att sticka ut hakan...

Jag är världsreporter vid Helsingborgs Dagblad. I stor stil tar jag mig an världsproblem från en bekväm fåtölj. Med fötterna på skrivbordet och en kaffemugg i högsta hugg är jag er guide till katastrofdrabbade områden, er stöttepelare i världspolitikens korrumperade korridorer och er levande handbok i förenklad samtidsproblematik.

Hittills har det varit ett fåtal förunnat att kunna skaffa sig överblick inom ett stort antal områden. Att veta vad som händer är allt annat än elementärt, men tack vare informationsrevolutionens främsta kännetecken, Internet, har nu turen kommit till alla och envar att bli sin egen världsreporter.

Kunskapens allmängods
Detta stolta område inom journalistiken som tidigare bara förunnades ett fåtal - däribland mer eller mindre självutnämnda herrar Heimersson, Nilsson och Lindqvist - är nu alltså allmängods.

Herman Lindqvist skrev en gång att det första han - och enligt honom de flesta utrikeskorrespondenter - alltid gör när han anländer till ett nytt bevakningsområde är att lyssna på BBC:s radionyheter. Att snabbt sätta sig in i ett främmande lands problem låter sig uppenbarligen inte göras. I stället får man förlita sig på att andra nyhetsbyråer har gjort ett bättre jobb.

Hemligheten bakom världsbevakningen
Det är här hemligheten ligger. Genom att hitta vattenhålen i världens nyhetsbevakning kan man med andra ord snabbt få den ytliga överblick som kännetecknar en sann världsreporter.

Tack vare Internet slipper man också betala för nyhetstjänsterna. Ännu så länge har exempelvis både Reuter och AP, de två största amerikanska nyhetsbyråerna, gott om gratisnyheter från den amerikanska delen av världen.

Men dessa nyhetsjättar är långt ifrån ensamma på den stora och växande marknaden av snabba nyheter. Behovet tycks omättligt när man ser alla nya direktkällor till kunskap. I detta första etableringsskede verkar det som om man inte vågar låta bli att skapa en Internet-spegel av sin verksamhet. Till och med CNN och Financial Times gör Internet-versioner av sina nyheter.

Men resten av världen, då?
OK, jag medger att det där med världsreporter mest var skryt. Hittills är nyhetsmarknaden på Internet nämligen starkt amerikaniserad, även om man kan hitta skrot och korn från världens mest obskyra länder - som oftast får en oerhört styvmoderlig behandling i svensk nyhetsmedier.

Jag känner till exempel en rumänska vars enda nyhetliga kontakt med hemlandet går via Internet.

- Svensk press skriver bara om de riktigt stora och dåliga sakerna, menar hon - och visst stämmer det.

Vill man ha en mer nyanserad bild får man hitta den på egen hand - till exempel via Internet.

Sveriges tidningar
Den som dessutom inte bara vill veta mer om världen, utan också om Sverige har en gyllene möjlighet hos flera nya och hungriga nätpublikationer. Mycket handlar fortfarande om ekonomiska nyheter, men i takt med att landets pionjärer, där Helsingborgs Dagblad ingår, bryter ny mark följer även andra periodika efter.

Ett exempel är den relativt nystartade tidningen Dagens Politik som har ambitionen att ge en snabb överblick över det inrikespolitiska läget. Intresserade bjuds till exempel på en lista över finansministerkandidater. Om man sedan vågar tro på listans innehåll är en annan sak - enligt DP kan det nämligen stå mellan Thage G. Pettersson och Anders Sundström.

Bäva månde marknaden.

Adresserna
http://it-ivar.swip.net/flt/ (Svenska nyheter från FLT, förenade landsortstidningar en nyhetstjänst som konkurrerar med TT.)

http://www2.passagen.se/ScandinaviaToday/nyheter/dagenspolitik/ (Dagens Politik - dagspolitisk tidning.)

http://www.fwi.com/wnt/wnt.html (Gratis"tidning" som bara publiceras på Internet - färska nyheter veckans alla dagar.)

http://www.clickit.com/touch/news/news.html (Adress som har samlat och ytligt katalogiserat de största amerikanska Internet-byråerna.)

http://www.intellicast.com/ (Väderlekstjänst för hela världen. Man kan ladda hem satellitbilder och få en övergripande flerdygnsprognos.)

http://toad.stack.urc.tue.nl/~haroldkl/index.html (Visar en karta som, via ett klick, ger ett stort antal Internet-nyhetstjänster från hela världen. Välj vilken nyhetsbyrå du vill!)

http://crayon.net/ (Bygg din egen tidning - välj ledarsidan från New York Times, världsnyheterna från The Hindu Times och nya dagliga serier från någon serie-server. Den färdiga tidningen skickas elektroniskt - Crayon rekommenderas varmt!)

http://www.trib.com/NEWS/ (Länkar till Reuter, AP och ett stort antal internationella nyhetsbyråer.)