Nätets bakgårdar

Dödsbudet kom direkt på morgonen via epost från en nära vän. En regnig och grå måndagmorgon i början av december blev ännu dystrare när budkavlen dök upp på skärmen. En gemensam vän från gymnasiet hade dött på Honolulu.

Mitt i den oväntade sorgen kom frågorna. Varför Honolulu? Hur dog han?

Det tog inte lång tid innan jag visste hur min gamla vän dog, endast trettioåtta år gammal – information direkt från lokalpressen på paradisön indexerades av Google. Såklart.

Världen blev mindre med flygplanen. Med nätet håller den snabbt på att bli intim. Alla svar finns ännu inte tillgängliga för nyfikna näsor, men de som finns blir allt fler. Min personliga uppfattning är att Internet är världens åttonde underverk, men det är tyvärr också skådeplatsen för fenomen som passerat min personliga gräns för vad är smakligt. Allt i kommersens namn.

Det stora publika exemplet under de senaste veckorna är webbplatserna som visar din, dina kollegors, dina grannars och dina vänners löner, betalningsanmärkningar och ekonomiska status. Dessa webbplatser har aspirerat på topplistornas förstaplatser, och exploaterar det värsta hos oss: en girig och snokande nyfikenhet, allt finansierat av reklam.

Affärslogiken bakom åtminstone en av webbplatserna är enkel att se: hittar man ett innehåll som lockar många besökare regelbundet kan man sälja reklamplats, men vill vi verkligen detta? Vill vi hitta mer och mer avslöjande, intima sanningar om oss och våra närmaste på reklamfinansierade gratiswebbplatser? Finns det inte längre någon gräns för personlig integritet och en rent privat sfär?

I helgen var vi hemma hos en vän som har skyddat telefonnummer. Han frågade hur jag hittade dit, och jag berättade det enkla och bistra svaret: jag använde en kostnadsfri söktjänst på nätet.

Vadå skyddat nummer? tycks onlinetjänsterna resonera. Varför skulle vi ta hänsyn?

I journalistiken talas det ibland om att det ska finnas ett rimligt allmänintresse för att motivera avslöjande och intima detaljer som publiceras i svart på vitt. Där tidningsredaktioner brottas med etiska avväganden går nu allt flera onlinetjänster bärsärkagång på den personliga integriteten. Inte i allmänintressets namn, utan i egenintressets.

Vill vi verkligen det? Det är upp till oss att ta ställning.
blog comments powered by Disqus