Snödast vinner…inte

1994. Mitt första surf gick till en australiensisk sajt med Mosaic Netscape noll punkt någonting. Den omedelbara förälskelsen sitter kvar; Internet är fortfarande fantastiskt. Trots tillfälliga hack i kurvan har utvecklingen fortsatt år efter år. Visst, bubblor har kommit i vågor men förändringkraften i att på mikrosekunder binda samman människor över hela världen är fortfarande enorm.

Personligen beklagar jag regleringar som påtvingats nätet på senare år. Det hämmar en innovationskraft som kunde varit ännu starkare. Samtidigt vill jag tro att inskränkningarna bara är parenteser i framtida historieböcker. Internets påverkan på samhällen, ekonomiska system och kommunikativa möjligheter är fundamental som få andra i mänsklighetens historia.

Av ren, skär nyfikenhet testar jag det mesta nätet erbjuder. Mycket är blekt. En del är konceptuellt imponerande men uppenbart byggt som framtida kassakor in spe. Men några få platser är till synes byggda av idealister baserat på kärlek, teknisk fingerfärdighet och ett brinnande intresse.

Det är dessa idealistsajter som ger mig underbara retrovibbar från 1990-talet. Personer som utvecklar och lanserar för att de kan – baserat på en idé snarare än en längtan efter en snabb ekonomisk exit.

http://ifttt.com/ är en sådan sajt. Genom ett fult, funktionellt och på sitt sätt utmärkt flexibelt sätt ger tjänsten en kostnadsfri möjlighet att skräddarsy sin egen bevakningstjänst av det enorma informationsflöde som Internet härbärgerar.

Man kan bygga egna agenter som triggar på i stort sett vad som helst i vilket flöde som helst. Nyheter. Börskurser. Väder. RSS-flöden. You name it. Man kan även kostnadsfritt få alla dessa händelser levererade på vilket sätt man vill, även som SMS. Kostnadsfritt.

För mig har ifttt.com inneburit en helt ny koll på läget – och en helt ny servicegrad. Genom att lägga örat mot rätt typ av räls (med andra ord tjuvlyssna på informationsflödet i de delar av världen som täcker och hanterar nyheter och har data om det som är viktigt för just mig) får jag varje dag, essensen serverad i en form och till en pryl jag föredrar.

Hur de ska tjäna pengar på tjänsten vet jag inte men jag hoppas att det går så att de kan fortsätta med sin utmärkta service länge till. I min värld gynnar deras fria innovationskraft mänskligheten – ett mail eller sms åt gången. Passion before greed!

Jag vill så gärna tro att Steve Jobs hade rätt: "Product before profit: Focus on making the product great and the profits will follow."
Comments