Mittens rike

Vet du vad det är för skillnad på Lund och Shanghai?

Du kanske är säkert mer uppmärksam än jag, men jag kan personligen bara komma på tre saker:

1: I Shanghai behöver taxichaufförerna inte GPS för att hitta.
Hemma i Skåne har jag åkt taxi med chaufförer som fått hjälp av GPS att köra på motorvägen. Och dessutom lyckats köra fel. I Shanghai tycks det visserligen inte finnas några särskilda trafikregler (vissa korsningar är utrustade med både rödljus och trafikpolis samtidigt) men taxichaffisarna hittar i alla fall i sin stad.

2: Shanghai har två flygplatser.
Lund har bara en flygplats, men till och från stoltheten Hasslanda lyfter inga internationella, toppmoderna flygplan. Mitt flyg till Shanghai går i stället över Helsingfors. Att Kina numera är synonymt både kommers och kapitalism märks direkt – flygbolagen sätter in sina helt nya plan i rutten till Asiens Paris, där två stora flygplatser samsas om trafiken.

På tågsidan är likadant. Att de skånska pågatågen har sett sina bästa dagar blir alldeles tydligt när de ställs mot Shanghais Maglev, det magnetsvävande tåget som kör i mer än 400 km/h och slussar passagerare från en av flygplatserna in mot centrum.

3: Shanghai gör svenskt svartvitt till gråblask
Kontrasterna är enorma. Sida vid sida samsas trekronorsrestauranger med lyxetablissemang som där en genomsnittlig flaska vin kostar fem tusen kronor. Överallt och dygnet runt finns affärsidkare på alla nivåer – från killen på gatan som säljer Rolexkopior för femtio kronor till helt egna och alldeles äkta varumärken med siktet på världen utanför. På under femton år har Shanghai också fått en helt ny stadsdel, Pu Dong, med allt från villabebyggelse till en internationell känd kärna med skyskrapor av kreativt snitt. Tempot är överväldigande och obegripligt för oss som tycker att Turning Torso förändrat horisonten.

Vad gör jag här?
Vi bygger ett globalt företag och Kina är ingen ny marknad. Vi har varit på plats i många år, men det finns fortfarande mycket att göra. Med en centraliserad IT-strategi måste jag och min avdelning få ut lösningar via nätverk och kunskap via resor. Processerna, rutinerna och ansvarsområdena är inbyggda i systemen. Fördelen är en skalbar motor för länder och säljkontor som arbetar enligt vår interna regelbok. Nackdelen är undantagen – i form av regioner där strategier inte hunnit implementeras eller där lokala lagar sätter käppar i hjulen. Kina är möjligen en mix av båda, och jag är här för att förstå hur vi ska kunna kompromissa fram framgång även här.

Som så ofta utomlands är jag glad att vara svensk – glad att komma från ett litet land i norr där vi lärt oss konsten att anpassa oss till andra och annorlunda omständigheter omkring oss.

Mittens rike som blomstrade redan för flera tusen år sedan blomstrar nu igen. Det är lämpligt att vara ödmjuk.
Comments