Utmanande mål

Att vara ett globalt företag med runt tusen anställda har sina sidor. Å ena sidan har vi samma utmaningar som andra företag med verksamhet överallt. Å andra sidan har vi bara en bråkdel av de muskler som jättar med tiotusentals anställa kan spela med.

Uppsidan för oss är att vi får vara fiffiga. Nersidan är att vi måste vara just fiffiga. Att lösa problem med bara brutal styrka går inte.

Vi kan ta nätverk som exempel. För vår del är bra nätverk en överlevnadsfråga. Driften är centraliserad. Det gör att vi kan ha jour- och beredskapsbemanning på en plats och att vi enklare kan hantera utveckling och uppdateringar. Men om inte servern står i kollegors och kunders vardagsrum måste nätverken prestera desto bättre. Annars når vi inte ut till anställda i trettio länder och tiotusentals partners i över 170 länder.

Någonstans måste vi sprida den här insikten som är så självklar på papperet, men det kan ibland vara knepigt när hemmablindheten slår till. För ingenstans står servern så nära och ingenstans går nätverken så snabbt som i Lund, och målet för vår del måste tveklöst vara att upplevas lokala var än vi verkar. En bostonbo ska tro att servern står i Massachussetts, en johannesburgare att den står i Sydafrika och en person i Shanghai att vi opererar från inland China.

Dessutom gäller samma sak kollegor på fältet som ska nå kritisk information oavsett var de befinner sig, hitta en backup om de kraschat eller i nödfall komma åt livräddning via ett internetcafé om de tappat bort sig.

Vi inledde arbetet med att definiera en globalt fiffig lösning för några år sedan och har sedan dess steg för steg tagit oss fram.

  • Lokal backup till regional backup till central backup. Check.
  • Plattforms- och deviceoberoende global access. Check.
  • Anpassningar av system för mobila användare och bisarrt trång linor. Check.
  • Intern acceleration och akamaisering. Check.

Listan på ytterligare aktiviteter kan göras lång. Steg för steg tar vi oss mot målet: en miljö där all data är säkrad och samtidigt tillgänglig för dem det berör på vilket sätt som helst var som helst. Att ha defensiva kravbilder ligger inte för oss. Det är inte svårt att kompromissa med kvalitet. Det finns helt enkelt ingenting fiffigt med det, och är det någonting jag har lärt mig är det att en stor utmaning är roligare att ta sig an än en liten. Parat med klipska kollegor, fria händer och inte orimligt lite resurser gör utmaningen susen.

Visst finns det fortfarande stunder då jag och de mina fortfarande längtar efter en ordentlig murbräcka i stället för att behöva tänka en enda tanke till, men ögonblicken försvinner fort. Att tvingas vara smart är roligare.
Comments