Det globala särintresset

För tillfället tycks Internet vara sagan som inte kan sluta olyckligt. Som årets julklapp spreds medborgarskapet i detta land bortom sladden till ännu fler personer; även personer som inte bryr sig om tekniken och datorerna i sig.

En av anledningarna, kanske den viktigaste, till att Internet på så kort tid lyckats tilltala så många är egentligen ganska självklar: för första gången kan många personer med de ovanligaste särintressen hitta meningsfränder. Landets fysiska gränser har inte längre samma avgörande betydelse - klubbar och möteslokaler kan med ens vara lika högst bildliga begrepp; tvådimensionella utrymmen i Internet.

Ladonien
Norr om Helsingborgs frodas denna möjlighet i bästa välmåga. Mannen bakom Nimis och Arx, Lars Vilks, har skapat sig ett eget rike i närheten av Kullen. Ladonien, som landet heter, finns numera också på Internet; alla som vill kan söka medborgarskap (vanligt medborgsrskap är gratis; adelskap kostar tolv dollar). Ladonien är ett supermodernt rike i ännu ett avseende: man låter medborgarna fatta besluten via internet - i alla fall vissa frågor. För närvarande kan medborgarna rösta fram vilket styresskick landet i fortsättningen ska ha: enbart drottning, enbart president eller den svenskinspirerade kompromissen: både drottning och president.

Alla Internets särintressen andas naturligtvis inte fullt så mycket Åsa-Nisse som just Ladonien. De som exempelvis är mer intresserade av USA-centrerad världspolitik kan i stället glädjas åt att Slate - ett ezine (elektroniska magasin) som bland annat skrivs av Michael Kinsley från CNN - förblir kostnadsfri, trots att den ursprungligen skulle belagts med avgift 1 november 1996.

Mittfåran
Mest välsignade måste dock de passionerade kändis-, film- och musikälskarna känna sig; för dem är Internet ett eldorado av biografier, skvaller och inspelningar varvade med spaltkilometerlånga tabeller med sifferuppgifter om antal tittare, inspelade kronor och annan oumbärlig listbitarkunskap.

Å andra sidan kan den sortens upplysningar vara löjeväckande triviala jämfört med övrig kunskapsmässig hårdvaluta som Internet erbjuder. Vad är t.ex. skvaller om Michael J. Fox' inkomst jämfört med de djuplodande insikter "The Klingon Language Institute" erbjuder? Man lär sig tala utomjordiska i form av det språk som krigarrasen Klingons (Star Trek) talar - en serie gutturala läten för den verkligt hängivne UFO-lingvisten. Rekommenderas för alla som redan behärskar esperanto och nu letar nya utmaningar.

De riktigt extrema
Vill man vaska fram en sanning om dagens utbud i Internet, måste det bli att det extrema, det vansinniga, aldrig får samma möjligheter i den vanliga världen - den värld som befinner sig på hitsidan om sladden. Nu har saker dock ändrats; nu har det förvirrade, det märkliga och egensinniga slutligen hittat ett hem i Internet.

I detta skenbara vansinne ligger tjusningen och skönheten; Internet är på en gång ett interaktivt multimedium och en klippbok - på samma gång en vamparnas nattklubb och möteslokalen för Öronbräkans vänner. Möjligheterna för alla och envar att redan nu hitta till sina alldeles egna sälla jaktmarker måste kallas fantastiska och i grund och botten vackra - även om det i slutändan visar sig handla om montypython-skämt.

Adresser
http://www.mrshowbiz.com/ (Allt om kändisarna - från skvaller och biografier till tittarsiffror och löner.)

http://www.slate.com/ (Slate - en amerikansk Moderna Tider på Internet.)

http://www.aim.se/ladonia/ (Bli invånare i Ladonien - köp dig adlig.)

http://www.kli.org/KLIhome.html (Lär dig tala Klingon - man vet aldrig när man träffar en...)

http://bau2.uibk.ac.at/sg/python/monty.html (Monty Pythons flygande cirkus.)

http://www.80s.com/ (Hemsidor dedicerade till 1980-talet.)

http://www.scarletfire.com/dps/ (Döda-kändisars hemsida; läs om när de dog och varför.)

http://mpfwww.jpl.nasa.gov/ (Mars Pathfinder - lär dig allt om NASAs senaste rymdsond.)
blog comments powered by Disqus