Jultomtarna på nätet

Årstiderna har kommit till den datoriserade världen Internet. Med sitt hov av granar, tomtar och överflödande mat har kung Jul dragit in i landet bortom sladden. Det som en gång tillhörde den verkliga världen är numera elektroniskt allmängods - virtuell jul.

På många sätt efterliknar Internets julfirande den verkliga världens, och mångfalden i detta nya universum är imponerande.

Julkalendrar, godisrecept och massor av adresser till tomten simmar omkring i datorrymden. Den som vill kan faktiskt brevväxla med tomtar från alla världens hörn - där alla säger sig vara den rätta.

Men julfirandet i Internet saknar en viktig dimension.

Gästvänlighet.

Trots att vår vanliga jul ofta beskylls för att mest vara ett kommersiellt jippo, präglas den ändå av mycket värme och generositet.

Internets jul är ofta mycket kallare. Inbjudningar till jultomtens verkstad ler på ytan, men liknar mest stelnade varggrin när man närmar sig. I Internet, där gratis tidigare var ett rättesnöre och honnörsord, har saker nämligen plötsligt fått ett pris. Det kostar pengar.

Vart man vänder sig erbjuds man ett "personligt brev från tomten" - med äkta stämpel från Nordpolen. Det skickas så fort man har betalat för sig. Gratis har blivit ett gammalt och förlegat begrepp, också i Internet.

Men visst finns också värmen
Som tur är finns också undantagen. Generösa hemsidor berättar om olika länders jultraditioner idag och förr.

En sida berättar exempelvis att julen var en extra fredad tid i både Finland och Sverige. Den som begick brott under julen kunde räkna med extra hårda straff. Vidare får man veta att den lag som grundlade denna tradition blir uppläst klockan tolv varje julafton sedan femhundra år i den finska staden Turku.

Men det som får mig att personligen hitta julen i Internet är en gammal beprövad 1800-talskänsla: sentimentalitet. Charles Dickens julsaga "A Christmas Carol" finns att läsa i sin helhet, som en enkel text rakt upp och ner.

Trots att bokstäverna passar bättre på papper än på en datorskärm, känns just denna julsaga som rätt utgångpunkt för julfirande i det alltmer gnidna Internet. Sagan finns i ett otal filmversioner och handlar om den snåle Ebeneezer Scrooge (som förresten gav namn åt den amerikanska varianten av Kalle Ankas farbror Joakim) som får besök av tre julspöken och tvingas till bättring.

Flera olika bibliotek och institutioner har lagt ut hela boken. Den är visserligen på engelska, men förmedlar ändå mer julkänsla än flertalet av alla köpta "äkta" brev från jultomten.

Kungen och Clinton
Bland allt detta virtuella och ofta syntetiska julfirande finns också en julhälsning från vita huset. Bill Clinton och hans fru Hillary hälsar hela världen god jul.

Och med ens slår mig vad som saknas i datorernas julafton.

Kanske kommer julen till Internet på riktigt först när den svenska kungafamiljen följer Clinton in i Internet för att baka, vinka och le mot oss virtuella julfirare.

Här hittar du julen
http://networksnw.com/christmas/x-mas.html (Bra juladress att börja leta på - har allt från recept till sagor)

http://www.america.net/christmas/christmas.html (Generöst ställe med allt från recept till sagor och spel, Harley Davidson-julklappar och hälsningar från USA:s president Clinton. Man får också veta mer om andra religioners firande.)

http://www.wonderland.org/Works/Charles-Dickens/christmas-carol/chapter-01.html (Dickens saga A Christmas Carol)

http://www.yahoo.com/Society_and_Culture/Holidays/Christmas/Santa_Claus/ (Lång lista på adresser till jultomten)

http://www.luth.se/luth/present/sweden/history/folklore/christmas.html (Kort historik om svenskt julfirande från Högskolan i Luleå)

http://www.crusade.org/cgi/advent.cgi (Kristen adventskalender på Internet)
blog comments powered by Disqus