Ett levande nät

Texten till framtidens melodi är ordet interaktiv. Som alla banbrytande begrepp kommer det säkerligen att förlora sitt värde i takt med att dess innebörd blir självklar, men just nu har det sina femton minuter i rampljuset; vi har med andra ord fortfarande behov av ett ord för den nya tidens utsträckta handens underhållning och kommunikation.

Lugn, jag blir tydligare alldeles strax.

Interaktiva telefoner
Telefoner har alltid varit interaktiva i ordets nuvarande betydelse. Vi lyfter luren, slår ett nummer och deltar sedan i ett samtal med en annan person. Till och med när vi för en mer eller oftast mindre meningsfull monolog med (mot?) en telefonsvarare är vi inblandade i någonting som kan kallas interaktivt - vi deltar aktivt.

Motpolen är radio och TV som aldrig har varit interaktiva. Till sin form och struktur är dessa medier byggda för att vi passivt ska ta emot ett envägsbudskap. Några krystade undantag finns, men mest i form av spelprogram som BingoLotto och Ring så spelar vi, där interaktiviteten sträcker sig till att vi lyfter telefonluren och ringer.

Bortom kafferumsengagemanget
Under många år har målet med teknikutvecklingen varit att försöka engagera och aktivera publiken bortom kafferumsdiskussionerna om vad som händer vem i Tre Kronor. De stora media- och teknikföragen har velat krypa världens befolkning in under skinnet, få dem att inte bara bry sig om tvåloperors personer, utan också delta själva - som författare till tvåloperor eller utfrågare i intervjuer. För detta krävs ett sätt att kommunicera genom TVn: den måste bli interaktiv.

Idag håller TV och radio på att försvinna, i alla fall som envägskommunikatorer. Det vi får i stället är en sorts bildskärmar med inbyggda smådatorer som tillåter att vi meddelar oss med någon på andra sidan apparaten - till exempel en person i en intervjusoffa.

Dessa vardagsrumsapparater är emellertid ännu inte på plats i vardagsrummen. Under tiden får vi hålla tillgodo med det TV-surrogat som internet alltmer är på väg att bli - ett interaktivt TV-substitut.

Välj själv!
Dagens internet , som har alltmer av en egen profil, är en högst levande värld.

Det är dessutom en värld som alltmer närmar sig den bild av av interaktiv underhållning mediaföretagen hade för tio år sedan. Exempelvis kan vi idag själva bestämma när vi vill höra de svenska ekonyheterna - de ligger ute på nätet bara minuter efter att de sänts ut i etern. Den som är intresserad får en aktuell nyhetsrapport uppläst för sig. Det nya är inte att vi kan komma åt nyheterna efter att de sänts ut - det kunde vi via telefonen tidigare också. Det nya är att radion plötsligt är en del av internet, den är interaktiv, om än fortfarande i mycket begränsad skala.

Längre komna är de kändisintervjuer som nu genomförs direkt på internet. Alla som sitter i publiken har en möjlighet att bidra med egna frågor, att i praktiken fråga ut sina idoler, hatobjekt eller politiska företrädare.

Den interaktiva åldern har kommit - alla är sina egna nöjesprofeter och journalister.

Att sedan en hel del intervjufrågor är fåniga och många svar ännu sämre kanske man inte ska lasta tekniken för - snarare inser säkert de flesta att journalismen inte är så enkel att bemästra, trots allt.

Adresser
http://www.sr.se/ekot/nyheter/ (Ekots nyheter, färdiga att ladda ner bara minuter efter varje sändning. Ett arkiv sparar ett större antal sändningar.)

http://www12.torget.se/webchat/(Torget med svenskt snack och skriv - alla har möjlighet att vara med och intervjua offren för uppmärksamheten.)

http://www.yahoo.com/picks/events/ (Dagens livehändelser på nätet - startpunkten för den som är intresserad av internationella - oftast amerikanska - direktupplevelser via internet.)

http://www.yahoo.com/News/Events/Netcasts/Today_s_Events/ (Sökdatabasen Yahoos andra register över dagens händelser.)

http://events.yahoo.com/ (Yahoos tredje lista över dagliga näthändelser.)

http://metaverse.com/vibe/upclose/#playlist (Lista på konserter att lyssna igenom i efterhand - över internet. Från Ozzy Osbourne till Oasis och Sting.)

http://www.chess96.com/ (32a schackolympiadens hemsidor med matchers utveckling drag för drag - bara ett exempel på många nya möjligheter.)
blog comments powered by Disqus