De fantastiska legobitarna

Internet av idag är en sprudlande upplevelse. Den som ser internet för första gången upplever inte längre platsen som ett hem för text vars främsta umgänge är stillbilder och enstaka teckningar. Tvärtom är internet av idag fullt av animationer, filmer och ljud. Som en skapad jättelik variant av Frankensteins monster håller Internet slutligen på att vakna till ett alldeles eget liv.

Tack vare nya möjligheter för filmer, animationer och ljud håller detta nya rike på att bli den inbjudande, interaktiva förlängning av vanligt TV-tittande som så länge har förutspåtts och fårebådats. Det är emellertid precis som vanligt med ny teknik: man måste ha rätt saker för att kunna ta del av den.

Nätet lever
För att kunna ta del av alla nya intryck behöver man som tur är inte skaffa nya datorer - de flesta som har internet kan ta del av de nya möjligheterna ändå. Främst handlar det nämligen om att använda rätt programvara.

De invånare i landet bortom sladden som använder Netscape Navigator eller Internet Explorer har redan välkomnat en stor del av Frankenstein in i sitt hem. Båda dessa program har nämligen grunden klar - det enda som återstår är att skaffa de sista, vitala kroppsdelarna, placera dem på rätt ställe och sedan slå på strömbrytaren. Vips har monstret fått liv: nätet lever.

De livgivande delarna
Grunden är redan lagd, skelettet redan sammanfogat; både Netscape och Explorer klarar basen - texten och en del bilder.

När det gäller filmerna och de bättre ljuden måste båda programmen emellertid få hjälp. Detta sker i form av små programsnuttar, så kallade plug-ins, som ger Netscape och Explorer nya funktioner. Dessa nya funktioner gör det exempelvis möjligt att överföra och spela upp ljud och bild i realtid (det spelas med andra ord upp samtidigt som det sänds till datorn).

Detta utnyttjas bland annat av en del radiostationer som lägger ut sina nyhetssändningar på internet. På det viset kan alla lyssna när det passar dem själva.

Spelfilm
Ljud har man emellertid kunna lyssna på över internet ganska länge nu. Det senaste inslaget i floran av möjligheter handlar om rörliga bilder i form av filmklipp. Tack vare en ny plug-in (Quicktime) kan man se filmer samtidigt som de överförs, i stället för att tvingas vänta tills allt är nerladdat, vilket sparar både tid och tålamod.

De flesta av dessa plug-ins är freeware (gratis) eller shareware (man har rätt att prova programmet ett tag innan man betalar; ofta är det upp till en själv och ens samvete att betala) - med andra ord är det fritt fram att botanisera bland dessa vyvidgande byggstenar.

Sporrar och legobitar
I förlängningen är det troligen dessa små legobitar av fantasi som kommer att hålla internet vitalt. Tack vare dem förblir internet en plats för användarna - en sporrande möjlighet och inte enbart ett statiskt faktum att anpassa sig till.

Tack vare legobitarna kan alla bygga Frankenstein som han eller hon vill - ingen monster behöver vara det andra likt. Vill man inte ha alla delar slipper man; det är bara att klippa bort eller bygga ut.

Friheten finns i mångfalden och valmöjligheterna. Det är sannerligen som Povel Ramel sade: det är de små, små detaljerna som gör det.

Adresser
http://home.netscape.com/comprod/mirror/navcomponents_download.html (Netscapes stora lager med plug-ins för alla möjliga plattformar - nödvändig utgångspunkt för intresserade! Här finns allt från nytta till nöje.)

http://www.yahoo.com/Computers_and_Internet/Internet/ World_Wide_Web/Browsers/Plug_Ins/ (Ännu en lista med ett flertal olika plug-ins att prova.)

http://www.realaudio.com/ (Den kanske mest använda av alla ljudöverföringspluggar.)

http://www.macromedia.com/shockwave/ (Multimediajätten Macromedias plug-in som gör det möjligt för alla att se och utnyttja Director-filer över nätet.)

http://quicktime.apple.com/ (Plugg som gör det möjligt för dig att se film och höra dess ljud medan den laddas ner!)

http://www.MediaCity.com/~erweb/ (Bra exempel på filmer/ljudfiler som visas medan du väntar.)
blog comments powered by Disqus